(0 voturi)

Incalzirea globala ar putea tine la sol o treime din avioane in urmatoarele decenii - studiu

,

Valurile frecvente de canicula si cresterea temperaturilor ca urmare a încalzirii globale ar putea tine la sol pâna la o treime din avioanele din întreaga lume în urmatoarele decenii, iar unele aeroporturi, precum cele din New York si Dubai, vor fi cele mai afectate, sustine un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Columbia, informeaza Reuters si AFP.




Asa cum arata anularea mai multor zeci de zboruri cu plecare de pe aeroportul din Phoenix, in perioada unui val de caldura care a lovit luna trecuta statul Arizona, avioanele au probleme la decolare cand temperatura creste. Prin incalzire, aerul pierde din densitate, iar intr-un aer mai putin dens aripile avioanelor pierd din portanta, concluzioneaza studiul realizat de doctorandul Ethan Coffel si specialistul in clima Radley Horton.

Singura solutie, daca nu se doreste anularea zborului, este usurarea greutatii avionului prin reducerea cantitatii de carburant, a marfii sau a numarului de pasageri.

'Pana acum, majoritatea studiilor s-a concentrat pe impactul aviatiei asupra climei si nu invers', subliniaza Radley Horton.

Acest studiu scoate in evidenta riscurile neasteptate ale schimbarilor climatice asupra aviatiei si potentialele efecte economice.

Detalii, pe Economica



Pareri despre