(2 voturi)

Pestera Valea Cetatii

pe traseul catre Poiana Brasov, Rasnov, Brasov

Peştera Valea Cetatii a fost deschisă pentru prima dată in 1949, cand o explozie hidraulică a indepărtat umplutura care o astupa si producand o imensa viitura pe valea Fundata, bolovanii antrenati de aceasta putand fi si acum vazuti in lungul vaii !Contact si Adresa Pestera Valea Cetatii

Judet: Brasov
Localitate: Rasnov
Zona: -
Adresa: pe traseul catre Poiana Brasov
Site: Pestera Valea Cetatii
Telefon fix: 0268.230.109
Telefon mobil: 0724.345.898Despre Pestera Valea Cetatii

Peştera Valea Cetatii a fost deschisă pentru prima dată în 1949, când o explozie hidraulică a îndepărtat umplutura care o astupa si producand o imensa viitura pe valea Fundata, bolovanii antrenati de aceasta putand fi si acum vazuti in lungul vaii !


În 1954, un grup de tineri din Râşnov au reuşit să pătrundă în peşteră prin această deschidere.


Margareta Dumitrescu şi Traian Orghidan au realizat primul studiu complex al Peşterii Valea Cetatii în 1958 şi au publicat descrierea şi schiţa peşterii, indicând o lungime a acesteia de 270 m.


În 1981, o echipă a clubului de speologie „Emil Racoviţă” din Bucureşti topografiază 857 m dispuşi pe 36 m denivelare.


În 1988 şi 1989 se mai adaugă 63 m, respectiv 38 m, cu o denivelare de 38,5 m şi o dezvoltare de 958 m. De la aceasta data, pestera a suferit un continuu proces de distrugere, datorat accesului necontrolat a diversilor vizitatori.


Din data de 22.02.2010, aria naturală protejată Peştera Valea Cetăţii a fost atribuită în custodia SC EMS Cave SRL de către Ministerul Mediului şi Pădurilor. De la aceasta data, procesul de deteriorare a formatiunilor ramase neatinse a fost din fericire stopat, incepandu-se demersurile pentru amenajarea pesterii prin folosirea de tehnologie de ultima generatie. Pestera a fost deschisa spre vizitare de catre public in Decembrie 2010 dupa o munca titanica de restaurare si amenajare.


Peştera se încadrează în categoria cavităţilor cu ventilaţie unidirecţională. Sensul curentului de aer se inversează în funcţie de sezon: ascendent în regim de iarnă şi descendent în regim de vară. În sezonul rece este prezent un curent mai slab şi de sens contrar cu cel principal, înregistrat în zona cotei –34,8 m; acolo unde se produce o reducere bruscă şi esenţială a secţiunii galeriei. Membrii Clubului de Speologie “Emil Racoviţă” Bucureşti au constatat în timpul monitorizării derulate, că în condiţiile unei zile ploioase şi a unei cavităţi cu două deschideri aflate la 3.515 m denivelare una de alta, în iulie 1989 acest parametru climatologic era cuprins între 90 şi 95%, în subteran încadrându-se în valori aşteptate pentru o cavitate cu ventilaţie unidirecţională.


În trei sectoare ale peşterii, la intrare, în sectorul destinat turismului de masă şi în sectorul destinat turismului speologic specializat, au fost montate data logger-e pentru monitorizarea continuă a temperaturii şi umidităţii relative. Se va monitoriza de asemenea şi concentraţia de CO2 din peşteră. Datele obţinute vor fi corelate cu numărul de vizitatori şi frecvenţa vizitelor, pentru a evalua impactul turistic asupra mediului subteran.Pareri despre Pestera Valea Cetatii

5 pareri

Cristian Ionescu - miercuri, 09 noiembrie 2016 -

Cristian Ionescu

Când este concert nu-ți mai vine să pleci.

Dan P. - miercuri, 12 octombrie 2016 -

Dan P.

O peșteră tânără care merită vizitată. Ghidul a cam scurtat turul din păcate.

Georgiana Zlatin - luni, 10 octombrie 2016 -

Georgiana Zlatin

Încă nu am ajuns, am fost iesi la 17:45 deoarece aici este menționat programul pana la orele 20:00. Greșit! Este pana la ora 18:00 si ultima intrare este la 17:30.
Sper sa fie cuiva de ajutor aceasta informație si sa nu bată drumul degeaba pana acolo..

aureliann70 - duminica, 04 septembrie 2016 -

aureliann70

Obiectiv interesant, merită vizitat măcar o dată, nu e nimic exagerat în tariful de intrare cum se vaită unii aici. Față de acum 30 de ani când am intrat prima dată târâș, când nu era încă amenajată, lucrurile s-au schimbat mult. Recomand. Dacă sunt solicitări (mai mult de 29), sâmbăta se organizează concerte în interior.

Alex Puha - duminica, 10 iulie 2016 -

Alex Puha

I locatie care merita vazuta. Pretul este putin cam mare,iar cand am vizitat locatia poteca de lemn era in reparatii si a fost nevoie sa mergem pe drum,care a fost foarte obositor